I dag tänkte jag inte diskutera kärleksrelationer eller vänskapsrelationer utan alla andra som vi har runtomkring oss. Familj- och släktrelationer, arbetsrelaterade relationer och relationer till dina ”bekanta”. Och när det kommer till dessa står vi ut så oerhört länge trots skit och gliringar – varför?

Dina syskon är elaka och trycker ned dig, och du tänker ”blod är tjockare än vatten, blod är tjockare än vatten..blod är…faaaaan att det måste vara så!”. Din jobbiga faster eller morbror är på dig igen på släktträffen och ger dig ena piken efter den andra och du sliter ditt hår – i hemlighet inne på toa. Eller så beter sig din mamma eller pappa som ena jäkla svin och du känner för att ta ditt pick och pack och bara dra, långt långt bort därifrån. Men trots detta så står du där, med ett fejkat smile på läpparna och just suck it in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Känner du igen dig?
Och just julen kanske är extra känslig för Dig när det kommer till familj och släkt? Alla har inte en ljuvlig jul fylld med skratt, värme och kärlek. Så det gäller att vara förberedd!

Frågan är då, var går gränsen för vad Du står ut med? Oftast tänkte vi ju faktiskt såhär: ”Hade en kompis gjort sådär då hade jag garanterat inte varit vän men honom/henne efter detta”. Men när familj, släkt och jobbfolk gör det så biter man bittert ihop och klarar inte av att ”ge fan” i dem.

Nästa gång du blir arg/ledsen/sårad/besviken gör då såhär, i stället för att vifta bort det och koka inombords:

1. Jobbfolk
Här måste du ju oftast hålla ut, du har helt enkelt inget val. MEN du kan faktiskt säga ifrån, och inte bita ihop, något vi gör alldeles för sällan. Säg t.e.x såhär: ”Jag blir ledsen när du beter dig sådär mot mig, så jag vore tacksam om du tänkte på det i fortsättningen”. Jag lovar dig att du inte förlorar respekt utan snarare vinner den!

2. Familj
Det beror lite på vem som gör det, och vad du har för syn på familjeband. Men bara för att ni är familj innebär det inte att ni faktiskt måste vara vänner och umgås. För mindre saker så funkar det att säga precis som ovan, till jobbfolk. Många har en tyst roll som familjemedlem och är inte van vid att säga ifrån eller uttrycka sina ledsna åsikter, men börja göra det! Är dina syskon eller föräldrar vidriga mot dig ta dig en funderare och gör en lista på för- och nackdelar med er kontakt. Du ska alltid välja det valet som får dig att må bra – och inte umgås med någon bara för att du måste! För ”blod är tjockare än vatten” gäller faktiskt inte alltid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3. Bekanta

Vi har alldeles för många sådana här lite småelaka bekanta. Och vi tänker att eftersom vi faktiskt inte är så bra vänner, än i alla fall, så kan vi stå ut med mycket, det är ju ändå ingen närstående person. På så sätt slipper vi dålig stämning och ryktesspridning. Men, du har fel! Det bli värre av att gömma sin ilska. Du ska aldrig låta någon ”slå” på dig utan att veta att detta är FEL! Så säg ifrån här, och här kan du vara hårdare och säga t.e.x såhär: ”Du känner inte mig så bra, men jag ska lära dig den viktigaste saken om mig själv, och det är att jag inte tar skit från någon. Så jag uppskattar om du slutar bete dig sådär mot mig, det är inte okej! Och kan du inte respektera det så är jag inte intresserad av att ha kontakt mer med dig”.

Tänk på det här, i varje enstaka fall, det är Du som själv bestämmer över Ditt liv och vilka Du ska umgås med. Du kan aldrig ändra på andra men du kan ändra på vad du gör av det du får från andra – och dra egna gränser för vad du accepterar och inte! Du är ditt eget livs chef – glöm aldrig det!

(Foto: sxc.hu och Joshfassbind på Flickr)

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

[…] inför julen gäller det att vara förberedd på eventuella familjegräl och släktbråk. Läs här vad du ska tänka på! Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 46 − = 41

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.