Jag vill hävda att det inte finns en enda person som aldrig blir nervös i sociala sammanhang. Det tror jag faktiskt händer oss alla till och från! Oavsett personlighet, kön, yrkesroll, maktposition eller självförtroende och självkänsla. Det som skiljer de som man inte märker det på från de som ser absolut livrädda ut är hur de agerar när det väl inträffar. Och hur de agerar handlar till stor del om vilka strategier de använder sig av. Det är också det som det här inlägget ska handla om.

Jag får alltid höra att jag ser så bekväm ut i många sammanhang. Att jag låter proffsig i radion, ser naturlig ut på tv och skriver som om jag inte ens behövt ägna mina texter en enda tanke. Allt bara ”flyter” för mig och jag blir uppenbarligen aldrig nervös. Ha! säger jag då, ni skulle bara veta.

 • I början blev jag nervös över hur ett samtal skulle funka med en klient, tänk om det blev tyst och jag inte kom på en enda klockren fråga?
 • I början blev jag nervös över att ens äntra en radio- eller tv-studio och att jag skulle få fram ett enda vettigt råd.
 • I början blev jag nervös så fort jag ställde mig på scenen eller framför gruppen och skulle tala, min presentation blev oftast urkass innan jag kom igång.
 • Allt det där blir jag aldrig nervös för längre. För det har jag övat bort. I dag blir jag i stället nervös för helt andra utmaningar:

 • När jag ska ha extra tuffa klientsamtal där jag till exempel måste rekommendera en klient vidare på grund av att jag anser att hen har större problem än vad min kompetens klarar av att jobba med – och jag får ett missnöjt beteende tillbaka.
 • När jag inte uppfattar frågan och inser att sekunderna tickar på i radion och jag inte kommer på ett enda svar – vilket händer då och då, jajemen!
 • När jag ska träffa en person jag hyser stor respekt för och jag vill övertyga hen om något jag verkligen tror på.
 • När jag ska ta den där diskussionen mot en härskare som gjort allt för att trycka ner mig och jag känner att det nu fasiken är rätt läge att stå upp för mig själv
 • Och dessa situationer övar jag på hela tiden, så snart kommer inte de heller vara ett större problem för mig.

  comfortzone

  Kan man träna bort en viss del av nervositeten?

  Svar ja, det kan de flesta i alla fall. Ju fler gånger du gör det du tidigare blev oerhört nervös inför desto mer minskar nervositeten. Dels för att du vänjer dig vid situationen du tidigare tyckte var fruktansvärt obehaglig, och blir bekvämare, dels för att du varje gång lär dig nya strategier för hur du ska tackla såväl situationen som nervositeten när den trots allt dyker upp.

  Kan man träna bort all nervositet?

  Det beror på. Där är mitt svar inte lika givet. I många fall tror jag tyvärr att det är svårt att helt träna bort en rädsla. Den kan minska, som jag beskriver ovan, men att helt till 100 procent totalt försvinna, det måste man kämpa mycket med och ibland är det ens en onödig kamp. Det är bättre att jobba på acceptans, detta är jag nervös inför och det är okej, och därefter exponera sig för situationen och tackla nervositeten så att den inte längre ”tar över” dig och ditt beteende. Vid vissa fall kommer känslohjärnan till insikt om att det där du var rädd för faktiskt inte alls var farligt, och poff! så är nervositeten mindre eller helt och hållet borta. Men det sker sällan över en natt, utan i så fall över en längre tid.

  Här är några klassiska strategier du kan använda för att tackla din nervositet

  Dessa tekniker använder även jag i min egen sociala vardag:

  Nervositet inför

  Börja med att tillämpa en typisk KBT-övning – exponering – och tänk: ”Det här är något jag verkligen vill göra och därför tänker jag också utsätta mig för det jag är rädd för och utvärdera efteråt hur det kändes. Detta gör jag för att ge mig en ärlig chans”.

  Du ska aldrig tvinga dig själv att göra onödiga saker du inte vill/behöver göra, det är helt pointless och leder inte till något bra. Exponeringen ska bara användas då du har en inre genuin motivation.

  Inför en exponering tar du till nästa KBT-verktyg, det klassiska konsekvenstänkandet. Varje beteende får en konsekvens på kort sikt och lång sikt. (Har du läst min bok vet du exakt vad jag menar 🙂 )Allt som oftast styrs vi av den kortsiktiga, vilket gör att vi undviker det vi är rädda för. Låt mig exemplifiera:
  Att inte göra det du är nervös för
  – kortsiktig konsekvens: Skönt, jag slipper! Lättnad.
  – långsiktig konsekvens: Jag blir ännu mer rädd, undviker allt mer och kommer aldrig lära mig det jag verkligen vill lära mig! Jag får sämre självkänsla och lägre självförtroende.
  Att ändå göra det du är nervös för:
  – kortsiktig konsekvens: Läskigt, jag vågar inte. Hög puls, svettningar, flyktbegär. Obehag.
  – långsiktig konsekvens: Lättnad. Stolthet. Jag kände att jag vågade! Jag utmanade mig själv. Jag testade fast jag egentligen inte vill, och blev nöjd med mg själv. Högre självkänsla och starkare självförtroende.

  Kontentan är alltså att du ska motivera dig till exponeringen du vill utsätta dig för genom att alltid tänka på den långsiktiga vinsten…

  …”Ja, jag vet att det är obehagligt och att jag helst vill undvika att göra det här men på lång sikt kommer detta att gynna mig eftersom jag dels inte vill låta min nervositet hindra mig, dels att jag verkligen vill det här!”

  Nervositet under

  Plötsligt så försvinner det där smarta du skulle säga, du får en mental blockering, pulsen ökar och tankar som ”nu händer det, nu skiter det sig! Jag visste det, jag kan inte det här… jag ångrar mig, jag vill inte… åh jag är så dålig!” börjar regna ner över dig.

  Det är då du måste stoppa reaktionen direkt såhär: Tänk ”Okej, nu fick jag en nervöschock, det är ingen fara, det händer alla hela tiden”. Andas djupt 3 ggr och gå inte in i katastroftänket, tänk i stället: ”Du kan visst det här, du behöver inte göra det perfekt, bara du gör någonting, ta en liten tankepaus och lugna ner dig nu, det är ingen fara…!”. Det kan också vara en god idé att säga till den eventuella omgivningen vad som händer med dig just nu. ”Jag är ledsen, jag fick en black out, sånt som händer…. var var vi nu igen?” eller ”Oj, så nervös jag blev plötsligt, men det gör inget, inte sant? Snälla hjälp mig igenom det här…”

  Nervositet efter

  När du är klar med det du varit rädd och nervös för är risken stor att du lite längre fram, när stoltheten har lagts sig, börjar kritisera dig själv och din insats. Kanske är du också rädd för hur andra har uppfattat dig? Då är det läge att peppa dig själv med empati och självmedkänsla, och tänka: ”Du gjorde så gott du kunde och du kunder inte ha gjort det bättre utifrån de förutsättningar som fanns. Du behöver inte vara nöjd över resultatet, men du kan vara nöjd över att du gjorde det du egentligen inte ville, och det är stort! Det blev så bra som det kunde bli!”

  ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★
  Vill du se mer av mig och följa mig dagligen också? Adda mig på Instagram: @jacquelinejoo
  Väckte jag precis en tanke du vill dela med dig av? Mejla mig: info (a) relationsproffset.se (Nättroll undanbedes!)

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  WC Captcha 9 + 1 =

  JJ_bloggen

  Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

  Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

  Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

  Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
  Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

  Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

  NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.