Upplever du ibland att det är du själv, snarare än det som sker runt dig, som gör dig stressad? Det vill säga att du stressar upp dig i onödan? Då är du inte ensam.

Frågan är: vad kan du göra åt saken?

När jag hamnar i en sån där ”onödig-stress”-cirkel som jag kallar det brukar jag ställa mig 5 frågor för att lugna ner mig och försöka reda ut varför jag hamnat där, och försöka få koll på läget:

1. Vad är det jag stressar upp mig mest över just nu?

Gör en stress-prio-lista omedelbums! Så jag får se svart på vitt om det finns nåt verkligt ”hot” att vara stressad över.

2. Vilka saker av dessa, på listan, finns det fog för att vara stressad kring/inför/pga?

3. Vad kan jag göra för att lugna ner mig?…

… inför de som de finns fog för? Är det nåt jag måste göra? Planera för? Eller kan jag släppa tanken/känslan och acceptera dem?

4. De som tillhör kategorin ”onödig-stress”-saker – hur kommer det sig att jag stressar upp mig för just det?

Hur akut är det – EGENTLIGEN? ÄR det en kos på isen eller brinner det nånstans? Om inte? Ta ett djupt andetag och andas, och fokusera på de ”verkliga stress”-sakerna i stället. Finns det inga sådana?…

5… Vad är det som stressar mig egentligen?…

…trots att det inte finns äkta stress-saker, det inte är nån ko på isen, det inte brinner? På riktigt? Egentligen? Djupt där nere bortom praktiska saker? Är det en känsla? Är den ny eller känner jag igen den? Var härstammar den ifrån? Eller är det en tanke som ploppat upp av outgrundlig anledning? Var kommer den ifrån?

Om jag hittar svar blir jag lugn. Hittar jag inga svar blir jag oftast också lugn.

Och vissa gånger finns det inget som kan lugna mig, då brukar jag gå och träna eller ta ett varmt bad för att komma på andra tankar.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 6 + 1 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.