Då är ni inte ensamma kan jag säga. Gräl, tjafs och smågnabb hör till en relation, men om man som par samtidigt jobbar på att umgås, göra saker ihop och bibehålla romantik och närhet brukar det sällan vara ett problem. Men vad händer om det inte är så – utan tvärtom? Det vill säga grälen är många och romantiken lyser med sin frånvaro?

Ja, då kanske det är dags att göra något åt saken. Tycker inte du det?

Enligt en brittisk undersökning av 2 000 olika sambopar visade det sig att många hade problem med romantiken, samtidigt som de grälade flitigt.

Bristande romantik går många gånger hand i hand med bristande tid tillsammans. En ynka timme ansåg dessa par att de hade tillsammans på egen hand, och då verkade det inte som att undersökningen bara riktade sig mot barnfamiljer utan par utan barn.

Det är ju tragiskt. En enda timme. Även om jag tror att de syftade på en timme under arbetsvecka, och exkluderar helgen, så är det ändå lite.

Men jag tror att det är väldigt vanligt! När vi umgås efter jobbet vad gör vi oftast då? Jo, vi tittar på tv. Och så säger vi att det är vår ”mystid” tillsammans.

Självklart är tv-tid ihop mys. Det kan jag också tycka, efter en lång dag på jobbet finns det inget bättre än att, efter middagen, krypa ner under täcket i soffan med en kopp te, en ask noblesse, en bra serie och David bredvid mig. Men det är ibland. Inte varje kväll.

Jag anser att det är viktigt att göra andra saker ihop också – för att vårda relationen och uppehålla romansen. Därför tar vi minst 3 ggr/månad en riktig amerikansk date night där vi hittar på något kul ihop.

Lösning för par som tappat romantiken och aldrig har tid ihop:

Varannan vecka planerar X en mysig dejt och varannan vecka planerar Y en dejt. Ni får välja vad ni vill (det är ju att föredra att klura lite på vad du tror partnern gillar före att välja det du själv helst vill göra) och överraska varandra totalt.

Att par bråkar om pengar och hushållssysslor är kanske ingen nyhet. Men det kan man gå ”runt” på ett väldigt bra sätt. Man planerar och schemalägger!

Lösning för par som bråkar om pengar och hushållssysslor:

Två saker som alla samborelationer bör ha är; en ekonomisk budgetkalkyl för varje månad (hur tradigt och osexigt det än må låta) och en lista på ansvarsområden över vem som tar hand om vilka hushållssysslor.

För att göra en budget kan ni ladda ner appen Lyxfällan eller min favorit Mina utgifter. Därefter listar ni 3 kolumner på ett vanligt papper, 1) X sysslor, 2) Y sysslor 3) Bådas sysslor som tas hand om gemensamt alt. varannan vecka.

Hos oss är det t.ex jag som alltid vattnar blommor medan David tar in posten. Han handlar majoriteten av maten och vi hjälps åt att laga mat och diska. När vi städar är det han som dammar och jag fixar alla speglar och glasbord samt dammsuger medan han tvättar badrummet och jag svabbar golv. Det är enkelt och smidigt och vi bråkar typ aldrig om vem som gör vad – vi bara gör det! Och om vi städat en hel dag belönar vi oss själva i efterhand med något vi gillar, typ en mysig middag eller film och onyttigheter.

Det behöver inte vara krångligare än såhär, i alla fall inte om bråken inte är väldigt omfattande och berör lite djupare områden.

Så, vad väntar ni på? Undvik att vara en del av de brittiska parens vardag och slipp gräl och hitta mer tid tillsammans. Det är i alla fall en bra början på att vårda en relation, om du frågar mig. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 74 − 71 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.