Jag älskar tv-program som både bidrar med kunskap och ett och annat skratt. Därför har jag också uppskattat David Hellenius serie Helt sjukt, där han tillsammans med läkaren Eric Rydman och psykologen Anna Benich Karlstedt, reder ut olika fysiska och psykiska sjukdomstillstånd – och spräcker hål på en hel del myter!

De bästa avsnitten tål att ses fler gånger. Och mitt favoritavsnitt är det som handlar om Stress, utmattningssyndrom och utmattningsdepression.

I detta avsnitt gästas de av Charlotte Perelli och Anders Timell som båda berättar om hur de upptäckte att de ”fallit ut för stupet” och kroppen inte orkade mer.

Kanske känner du också igen dig?

  • Att du har svårt att säga nej?
  • Ständigt vill leva upp till en bild som andra har av dig?
  • Att du ser varningstecken som du blundar för?
  • Att du ofta är trött, har dålig koncentration, sämre minne?
  • Hjärtklappning och yrsel?
  • Tar på dig för mycket?
  • Aldrig vilar?
  • Alltid blir sur och irriterad och avskyr att vänta minsta lilla stund?
  • Att tempot alltid ska vara max?
  • Har svårt att sova?

Det är några tecken på att din stress inte längre är hälsosam.

Jag själv jobbar ständigt på att försöka lyssna på kroppens signaler, planer om, vila, låta bli att jobba över, inte tacka ja eller föreslå saker (inte ens roliga saker!) i för stor omfattning, inte åta mig för mycket och försöka hålla en jämn balans. Och prioritera mental avslappning och vila med egentid.

Är det lätt? Gud nej!

Är man en prestationsinriktad person som hela tiden drivs av många viktiga faktorer, som man dessutom tycker är glädjen i livet, så är det allt annat än lätt. Men bara för att det är svårt betyder det inte att det inte går. För det gör det – det går! Man får ta ett myrsteg i taget. Hellre dra ner på tempot 2% än 0%, allt går inte att förändra på en kvar, 0-100%, bara sådär. Tålamod och planering är a och o för att bryta sitt eget destruktiva beteende. Men det är ingen annan du själv som kan göra det åt dig.

Jag jobbar i alla fall dagligen på mitt stressbeteende och det går framåt!

Dagens goda exempel, från mig själv till mig själv:

Jag hade kunnat jobba framför datorn under lunchen, och jobba ikapp högen på mitt skrivbord som måste tas itu med innan nästa klient knackar på. MEN… i stället valde jag att koppla av med att se hela programmet Helt sjukt om stress igen. Det är pluspoäng som jag ger mig själv, och min hjärna tackar mig för den stunden. 🙂

Vilken stunds vila ska du ge dig själv i dag, för att slippa bli utmattad?

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Imorn ska jag hem till storasyster plus dotter och bara slappa i soffan och njuta av att göra ingenting!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha − 5 = 1

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.