Småtjafs har nog alla relationer, de är naturliga. Men det handlar om vad man tjafsar om tycker jag. Par som ständigt retar sig på varandra och gnabbas om allt och ingenting gör bara livet surt för sig själva. Och det finns sätt att göra relationen bättre, att uppmuntra vid fel i stället för att starta bråk!

Exempel:

En typisk vardagssituation. Min underbara D hade diskat all smutsig disk som stod i diskhon. Härligt! Helt utan att jag bett honom. Det är ju uppenbart tycker vissa, men i alla relationer är det många tillsägelser som ska till innan båda parter sköter sina ”uppgifter”. Men i alla fall, han hade diskat. När jag skulle ta bestick från det rena diskstället såg jag att vissa bestick fortfarande var smutsiga.

Irritation.

Jag för några år sedan hade sagt såhär:

– För i helvete! Om du ska diska kan du väl åtminstone göra det ordentligt? Orka diska om allt igen liksom!

Det vill säga, startat bråk! Något som antingen både hade lett till sura miner och tjafs och att han säkert helt hade slutat med att diska och startat ”det blir ju ändå fel när jag gör det, så gör det själv!”-diskussionen varje gång det är dags för disk.

Jag i dag:

– Gud vad bra att du diskat älskling, tack snälla!

Och tar, i stället för att starta bråk, det som fortfarande inte är helt rent och lägger tillbaka i diskhon igen när han inte ser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För kom igen, vad gör det för skillnad? En smutsig sked eller kopp hit eller dit? 95 % av disken blev ju ren, det är väl ett bra resultat eller hur? Så varför starta smågnabb över obefintligheter?

Tyvärr är det just DET som många par gör, bråkar över obefintligheter. Men det är dags att inse att det faktiskt inte gör nytta utan skada. När disken, tvätten, städningen you name it inte blivit ”ordentligt” gjord för sjuttielfte gången så kanske ni ska ta en diskussion om saken i stället, vid en annan tidpunkt när ni är på bra humör… och byta sysslor, i stället för att starta bråk varje gång ett fel blir till.

Nåt att tänka på bara…

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

[…] här… Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från → Don'ts, Jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 23 − 20 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.