Vi blir alltid tillsagda att följa vår magkänsla. För vissa är det bra. För andra desto sämre. Magkänslan är ingen omedveten intuition som magiskt ska vägleda oss rätt, den är i stället baserad på tidigare upplevda situationer som sparats i vårt känslominne.

Har vi därför blivit skrämda för något en gång i tiden är risken stor att vi skapat ett negativt känslominne och gör allt för att inte hamna där igen.

Det kan vi också ta med oss in i relationer. Särskilt eftersom det sägs att vi låter magkänslan styra närmre 95 procent av alla våra beslut. I alla fall om vi ska tro på en artikel från 2013, på forskning.se där Lars Björklund, filosofie doktor i utbildningsvetenskap och forskare vid Linköpings universitet, har intervjuats gällande just detta.

Screen Shot 2015-01-07 at 18.01.06

Nästa gång magkänslan säger åt dig att fly kanske du inte ska lyda den blint utan först ställa dig frågan: Är det här ett rationellt beslut eller är det gamla rädslor som talar nu?

Det kanske också vara värt att fråga en utomstående för att få en mer objektiv syn på situationen och relationen. För du vet, känslor kan lätt spela oss ett spratt.

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

[…] tanke på detta inlägg läste jag precis ett ännu mer fascinerande stycke jag tycker du ska ta till dig, nämligen det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 57 = 67

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.