Då och då trillar det in lite önskemål från läsare vad de gärna vill att jag skriver om – vilket är supervärdefull information för mig! Denna gång fick jag ett förslag på att skriva om just friendzone, hur i helskotta ska man göra för att inte hamna där med dem man dejtar? Därför tänkte jag lyfta just det i dag. Varning för ett långt inlägg dock, det finns mycket att diskutera gällande detta ämne… 🙂

Vad är friendzone egentligen?

Det är det läge du hamnar i när du och din dejt bara verkar ha blivit vänner, oftast ofrivilligt från ditt håll. Annars vore det ju inte ett problem för dig. Enligt mig finns det dock tre olika lägen när det kommer till att befinna sig i friendzone.

  • 1. Personen har inte fattat att du faktiskt är intresserad av något mer intimt och tar för givet att du bara vill vara vän, fast den egentligen också vill något mer.
  • 2. Personen vill bara ha dig som vän och tror tyvärr att du vill detsamma.
  • 3. Personen har avvisat dig på ett ”schysst” sätt, i alla fall enligt denne själv, men säger att denne vill att ni ska fortsätta att ses som vänner.

Därför har du hamnat där – gällande punkt 1

Risken finns att du sänder ut helt felaktiga signaler vilket gör din dejt nervös. Dejten anpassar sig därför och ”nöjer” sig med att vara dina vän och vågar inte erkänna sina egna känslor. Det är därför dags att du rannsakar dig själv, vilka signaler tror du att du skickar ut? Spelar du cool och känslokall för att skydda dig själv? Eller för att du i din tur tror att din dejt bara vill vara vän? Hur tror du att din dejt uppfattar detta beteende och dina signaler? Ännu viktigare, vill du bara vara vän? Eller är du för rädd för att visa att du vill något mer? Gällande det sistnämnda är risken stor att ni hamnar i ett status quo-läge, det vill säga ni finner er båda i er vänskapsrelation och ingen vågar göra något så att förändring sker. Men ska era rädslor få sätta käpparna i hjulet för det som skulle kunna bli en fantastisk kärlek er emellan? Nej, låt inte det ske!

Så tar du dig ur denna friendzone

Här får du helt enkelt ta kommandot och ”styra er båt”. Hur jobbigt det än är så måste du come clean. Antingen kan du börja med att fråga hur din dejt uppfattar er relation och vad dejten vill få ut av ert umgänge eller så börjar du i din egen ände, och säger vad du känner och att du är rädd för att ni kommer glida in i en vänskapsrelation – fast det inte alls är vad du är ute efter. för du vill ju något mer. Samla mod, you can do it, jag lovar!

Därför har du hamnat där – gällande punkt 2

Du har inte varit tillräckligt tydlig med vad du vill. Du har kanske hållit dejten på ett fysiskt avstånd, låtsas som att du inte bryr dig så mycket, inte släppt in personen och inte pratat känslor. Ju mer du skyddar ditt eget hjärta desto mer skjuter du folk ifrån dig. Nu har du lyckats skjuta er relation in i friendzone. Kanske har ingen av er heller tagit några intima initiativ och därmed har attraktionen inte testats och skruvats upp utan i stället runnit ut i sanden. Risken finns också att du har pratat för mycket om gamla dejter, ex-relationer och saker du söker i en relation som du pikat din dejt om att denne saknar (ja, sånt händer och vi slänger ofta ur oss såna grodor mest av ren osäkerhet!).

Så tar du dig ur denna friendzone

Erkänn vad du känner! Säg att du misstänker att din dejt bara ser dig som din vän och att du nu vill ta reda på om dina misstankar stämmer eller ej? Berätta att du önskar att ni kunde börja dejta på en mer romantisk nivå, och se hur din dejt ställer sig till det. Be även om ursäkt för eventuella grodor som ploppat ur din mun och förklara varför du sa så som du sa. Loppet behöver inte vara kört än, kanske kan ni bryta ert vanliga ”häng” genom att börja gå på lite mer romantiska dejter och testa att bli intima med varandra, för att se om attraktionen som fanns där från start kanske finns kvar.

Därför har du hamnat där – gällande punkt 3

Olyckligtvis brukar det vara vettiga, trevliga och attraktiva personer som hamnar här. Men där ”någonting inte känns helt rätt” enligt din dejt. Så denne person har nu valt att avsluta ert lilla romantiska dejtande, men diggar dig så jäkla mycket att denne gärna ändå vill ha kvar dig i sitt liv. Du är helt enkelt för bra för att inte vilja umgås med! Snacka om att vilja både ha kakan och äta den (på annat håll med andra ord). Detta är en av de mest förnedrande sakerna en dejt kan göra mot dig. Är du inte den typen av person som ber dejten dra åt helvete, eftersom du verkligen inte behöver fler vänner, tvekar du kanske på om du ändå ska säga ja. Men klumpen i magen växer…

Så tar du dig ur denna friendzone

Fråga dig själv, varför ska jag vara vän med den här personen? Kommer jag att klara av att bara vara vän och lagga ALLA min andra känslor på hyllan för evigt? Hur kommer jag att tackla denna vänskap? Hur gör jag när personen i förlängningen börjar prata om sina nya dejter/sexpartners – kan jag ta det? Om du får ondare och ondare i magen när du försöker hitta svaren på dessa frågor är det en tydlig signal att du faktiskt nog ska tacka nej till den där vänskapen. Det är inget som kommer få dig att må bra.

Känner du att du klarar av frågorna och hittar bra svar inom dig själv (och inte vill vara vän med förhoppning om att du i längden ska vinna den personen hjärta – vilket är den största fällan av dem alla!!) så kan du tacka ja, på ett villkor. Er vänskapsrelation måste till en början vara mest på dina villkor eftersom det är du som bär på ett krossat hjärta parallellt med ert ”häng”. Sätt därför tydliga riktlinjer för hur ofta ni ska höras/ses/vad som känns okej att prata om. Så du kan ha denna vänskapsrelation utan att må dåligt.

Märker du dock med tidens gång att det inte alls funkar bra, för att du mår piss, har du alltid en valfrihet att avsluta relationen. Var också noga med att påtala det i början! Att rycka på axlarna och låtsas som att det är ”helt okej att vara vänner, no hard feelings överhuvudtaget!” ljuger du oftast både för dig själv och din dejt, vilket inte är en bra start på er nyvunna vänskap.

Ett till tips så du slipper hamna i dessa 3 fällor framöver

Var alltid tydlig med dina nya dejter vad du är ute efter. Säg helt enkelt i stil med detta på en första dejt:

”Det finns många härliga människor man kan bli kompis med, men jag har redan massa underbara vänner så jag behöver inga fler. I dagsläget är jag ut efter något seriöst och söker en partner…”

”Kan man säga det på en första dejt verkligen?” kanske du tänker nu. Svaret är JA, det kan man! Det blir snarare problem om du INTE säger det. För vad händer då? Ja, du riskerar att hamna i friendzone helt enkelt.

Vill du också komma med önskemål på vad du vill att jag ska skriva om? Mejla mig på info (a) relationproffset.se

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

det här var riktigt bra tips att undvika friendzone med en dejt. i synnerhet att vara rak och säga på första dejten, att jag är ute efter något seriöst och en partner. Ska praktisera dina tips, den dag jag lyckas få en dejt.

Jag var nära att hamna i kompiszonen rätt nyligen. Jag blev förtjust i en kvinna som bor i samma trappa höstas. Hon är ensamstående mor. Kanske jag inbillade mig,men det kändes som att det fanns ett intresse från hennes sida,när hon tittade på mig. För drygt en månad sedan bjöd hon in mig i sin lägenhet,och bjöd på kaffe. Jag tog mod till mig till sist,och bjöd ut henne på en Thairestaurang. Till min glädje tackade hon ja. Strax innan vi skulle gå ut,var det alla hjärtans dag, Jag köpte en ask chocklad formad som ett hjärta. Vi gick ut tillsammans,men det blev aldrig något riktigt läge att ge uttryck för några känslor. Hon har bjudit in mig ytterligare ett par gånger på fika,men efter den första gången vi var ute känns det som att hon har styrt allt in i en kompisrelation. Hon kan finna på att bjuda in andra grannar när jag är där,jag har försökt att med att vi skulle gå ut och ta ett par öl samman,då svarar hon undvikande,eller pratar om att vi kan ses hos henne tillsammans med andra grannar! Samtidigt ser hon gärna att jag leker med hennes 6-årige son innan han ska sova. Magin jag kände i början har helt försvunnit,och jag mår bara dåligt av tanken på att umgås med henne. Jag är ju fortfarande attraherad. Så jag har helt enkelt brutit kontakten. Känner att jag mår bäst av det. Har dessutom träffat en ny kvinna,och det här är the real thing!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 46 = 49

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.