Jag brukar ju prata en hel del om hur viktigt kommunikation är i en relation. Och att utan den brister det. Men det är ju inte alltid så lätt som man skulle önska, inte sant?

Låt oss säga att en av er är sjukt dålig på att kommunicera. Att prata känslor kanske inte exitserar i ert förhållande överhuvudtaget.

Så vad gör ni?

Jo, ni undviker komunikationen, slingrar er ur känsliga situationer där ”farliga” ämnen så som t.e.x känslor kommer på tal och gör allt för att ignorera att kommunikationsbristen faktiskt börjar tära på er kärlek.

Är det rätt väg att vandra?

Svar: NEJ!

”Men det är inte så lätt att tvinga någon att prata om saker som jag kanske anser är behövligt medan den andre parten inte instämmer…”

Och tro mig, jag vet, det är sjukt svårt! Jag har själv haft ex som är som musslor, särskilt när det kommer till irritationsmoment och konflikter eller känslosnack. Men det finns knep för att ta sig ur mussel-fällan.

Skippa snacket – skriv!

Det är absolut det bästa sättet att kommunicera för den som inte kan prata. Många inbillar sig att kommunikation behöver handla om muntlig konversation = so wrong!

En bit text är lika mycket uttryck och kommunikation som sagda meningar. Och skriva kan man göra på många sätt, här är mina bästa förslag:

1. Via mejl

2. Via FB-chatten

3. Via SMS

Och hamnar det digitala svaret i skymundan p.g.a. ”tidsbrist att svara” får man ta till det tunga artilleriet, så som

4. Via post-its och andra smålappar

5. Långa handskrivna brev!

Det är inte töntigt! Jag och D brukar oftast bli sams och be om ursäkt för dumma saker vi gjort via SMS till varandra, det är supereffektivt! Och funkar lika bra som ett muntlig ”förlåt!”.

Så testa om du vill bättra på kommunikationen i alla dina relationer, såväl de kärleksfulla som vänskapliga och arbetsmässiga. 🙂

TREVLIG HELG!

(Foto: Thomas Harryson och sxc.hu)

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 59 + = 65

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.