Förra veckan gästade jag TV4 Nyhetsmorgon för fjärde gången. Denna gång var jag gäst tillsammans med skåningen Jakob, som har skrivit en bok om raggning. Jag var där för att ge min och mina klienters syn på ämnet snarare än att ge raggningstips. Om du inte sett klippet se det här eller klicka på videon nedan.

Tyvärr tycker jag att en stor del av intervjun gick åt till irrelevanta saker i stället för att fokusera på det viktiga. Att fråga varför Jakob skrev boken eller vad som gör honom ”expert” inom ämnet är inte konstigt tycker jag, men att fråga vilket kön han föredrar eller om han har ”varit med många” känns minst sagt tveksamt ur journalistisk synvinkel kan jag tycka.

Visst, det är en del i deras jobb att ställa ”kritiska” frågor, om man nu kan kalla det det, samtidigt tycker jag det är intressant hur vi talar till varandra i dagens samhälle, inte minst i media som är konsumerbar för oss alla och på ett eller annat sätt många gånger agerar förebild för de yngre.

Oavsett yrkesroll och funktion av denna roll är kommunikationen inte alltid genomtänkt, ibland till och med mer nedlåtande än nyfiken.Hur kommer det sig? Tänker avsändaren egentligen efter på hur budskapet riskerar att tas emot? Förstår vi vad som är objektivt ifrågasättande kontra nedlåtande och härskande?

Det känns många gånger inte som det.

Vi måste tänka på hur vi talar till varandra. Både privat och i jobbet. Hur ska vi annars få bukt med de större problemen, som mobbing och näthat, om vi inte ens kan föra en neutral konversation mellan två par ögon? Jag tycker det vore bra om vi alla då och då reflekterar över oss själva, vårt beteende och vår kommunikation. För såväl vår egen som andras skull.

Jag har dock en hypotes om vart Tilde ville komma.

Det kändes som att hon ville att han skulle bekräfta att han inte bara kunde teori utan även praktik. Vilket är fullt förståeligt. Men det kanske kom ut lite fel. Det är inget som ska läggas på henne personligen, även hon är människa och kan slänga ur sig grodor. Hon kanske kände sig förvirrad, stressad eller inte hade en annan fråga, och valde att ställa den utan att först reflektera kring hur den skulle låta.

Jag känner inte Jakob. Och har inte heller läst hans bok. Därför kan jag inte uttala mig om hans tips. Men som jag även säger i intervjun anser jag att, oavsett vilka tips man läser, bör man alltid utgå från sina egna förutsättningar.

På samma sätt som jag alltid uppmanar även dig, som läser mina råd på denna blogg. Allt passar inte alla. Så enkelt är det. Man ska därför inte känna sig pressad att leva upp till andras normer eller förväntningar….

… man ska göra det som känns bäst för en själv!

Screen Shot 2015-01-13 at 15.38.13

Screen Shot 2015-01-13 at 15.38.25

Klippet kan du även se här på TV4 Play!

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 comment. Leave new

Det med strategier alltså… Synd att folk inte är medvetna om att det bara för dem ännu längre bort från målet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 2 + 3 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.