Empati. För att kunna känna empatisk med en annan människa till 100 procent sägs det att du måste ha delat den personens erfarenheter. Du måste med andra ord själv upplevt i princip en likvärdig situation som hen. Empati kan du känna än då, givetvis, men kanske inte i lika hög grad. Det får mig genast att tänka på det gamla härliga ordspråket om att du inte kan döma en man förrän du gått en mil i hans skor. Det är en sägen jag tänker ofta på, och av en slump såg jag en film på det temat häromdagen:

Screen Shot 2015-04-13 at 12.19.07

Kort och gott handlar den om en skomakare som upptäcker att han kan bli sina kunder, om han använder en särskild symaskin och därefter tar på sig deras skor.

Med hopp om att den skulle vara djup och beröra mig såväl intellektuellt som emotionellt måste jag tyvärr säga att jag blev lite besviken. Den var långtifrån lika djupsinnig som jag hade hoppats på, men jag vill tipsa om den ändå. För temat som filmen anspelar på väckte ändock lite tankar inom mig, och kanske gör den det inom dig också, vem vet?

Så fundera nu: Om du fick gå i en annan människas skor, och vara hen, för en dag – vem skulle du välja då?

Som första val skulle jag helt klart välja David. Tänk att få vara honom för en dag och dels få en djupare inblick i hans inre känslovärld samtidigt som jag får en unik förmåga att se mig själv utifrån objektivt sett. Det du, det vore nåt!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 77 = 84

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.