Det är oftast den vanligaste tanken jag dyker på när jag frågar hur det kommer sig att personen inte vågar ta kontakt med en främling eller bjuda ut någon på en dejt. Det som är bra att fråga sig då, om du tillhör en av dem, är ”vad är det värsta som skulle hända då?”.

Just den konversationen hade jag med en gammal kollega och vän över en kopp kaffe häromdagen. Vi diskuterade ett dejtingprogram på tv och singel som hon är hade hon fallit pladask för en av deltagarna.

Jag: ”Men vad ska du göra åt det då, tråna hemma i soffan eller vara aktiv?”

Hon: ”Vad menar du med aktiv?”

”Ja, alltså söka upp honom om du vet vad han heter, och fråga om han fortfarande är singel?”

”Men va? Nej, men gud, det kan jag ju inte göra.”

”Inte? Vadå då, vet du inte vad han heter kanske?”

”Eh… jo, alltså… jag har ju i och för sig redan hittat honom…”

”Jaså?! Så du har sökt upp honom redan med andra ord?”

”Haha, ja jag har hittat honom på Facebook, men inte mer än så…”

”Men vad bra! Då så, vad väntar du på?”

”Ja, men gud så pinsamt, jag kan ju inte bara skriva ’öh du jag såg dig på tv du är het”’ eller?”

”Varför inte? Du kan ju formulera dig lite roligare förvisso, men sen är det ju bara att köra.”

”Men han kommer tycka jag är en stalker?”

”Då får du formulera dig som om du förstår hur ’konstigt’ det är då? Så du visar på lite social kompetens. Skriv typ ’Jag vet att det här kanske är lite konstigt, och ovant om inte annat eftersom jag har aldrig gjort såhär förut. Men jag såg dig i programmet XXXX och kunde inte låta bli att gilla vad jag såg. Så jag tänkte, varför inte chansa för en gångs skull? Och fråga om du är singel och kanske har lust att ta en kaffe nån dag med mig? Hälsningar XXXX’ … hur skulle det kännas?”

”Det var ju en bra idé, det kanske jag ska skriva. Men tänk om han tycker jag är konstig ändå?”

”Ja, tänk om. Vad är det värsta som kan hända då?”

”Jag vet inte..”

”Nej, men tänk nu, ordentligt, vad vore det värsta med att han läser och tänker ’ vilken konstig tjej’?”

”Ja, det värsta.. hmm få se nu… att han typ lägger upp det som en bild på FB och typ skriver nåt elakt…fast, haha, hur sannolikt är det? Då är ju han om nån väldigt konstig.. hmm okej, mer värsta saker som kan hända, ja..att han säger till sina vänner att en konstig tjej mejlat, det vore kanske inte så kul.”

”Okej, och om han gör det då, han säger till sina vänner att en ’konstig tjej’ mejlat och visar ditt mejl, vad är det värsta som kan hända då?”

”Eh, haha.. ja, att de sitter där i grupp och skrattar åt mitt mejl, fast..haha det är ju lika osannolikt det om jag skriver sådär som du föreslog.”

”Okej, men vi ponerar att de gör det ändå, sitter i grupp och skrattar åt ditt mejl, vad är det värsta med det?”

”Ja du, att… eh, jag vet inte om det är så hemskt egentligen, det säger väl mer om dem än om mig, och dessutom lär jag ju knappast få reda på det, och det man inte vet nåt om…som man brukar säga.”

”Exakt! Du är modig och klok du…”

”Ja men va fan, jag kanske ska testa? En sak till som är värst, är ju att han kanske inte ens svarar?”

”Mm, kan hända! Vad är det värsta med det då?”

”Att jag övat på att mejla snygga tv-killar?! Haha…”

”Haha jag gillar din inställning. Så vad tänker du göra? Fundera lite mer kanske? Vilket jag förstår i så fall…”

”Nej nej, funderat har jag ju gjort i en hel vecka nu, nu får jag väl skrida till handling för en gångs skull…Jag gör det, ja, jag bara gör det! Nu på en gång..”

Och så mejlade hon…. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

Men du kan ju inte lämna den mest spännande delen, haha. Fick hon svar? =)

relationsproffset
2014-10-17 08:33

Hej Jossan,
Haha det gjorde jag inte med flit! Svaret är att jag inte vet eftersom vi skiljdes åt. Jag ska försöka ta reda på det och se vad som hände 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 19 − 9 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.