Det här brevet damp ner och jag får ofta sådana här liknande frågor, därför tänkte jag att det är lika bra att lyfta ämnet och svara öppet på bloggen!

Först av allt, kul att du har hittat hit Paulina! Varmt välkommen som ny bloggläsare. 🙂 Och vad roligt att du tycker att mitt jobb känns lockande, det är väldigt givande och det går inte en dag utan att jag lär mig nåt nytt om oss människor och hur vi fungerar – vilket är härligt!

Nu till dina potentiella utbildningar och tankar kring det. Hur kommer det sig att du inte känner för socionomutbildningen? Vad talar emot den, enligt dig och din känsla? Frågar du mig tycker jag socionom är en bra titel, med den utbildningen kan du t.e.x jobba som kurator på skolor eller gå vidare och bli terapeut. Jag har till och från känt att det hade varit givande för mig att även vara socionom i grunden, vilket jag inte är dock, eftersom jag gärna skulle jobba 1 dag/v med ungdomar som kurator. Det kan jag inte göra i dag på den utbildningen jag har, och det känns lite trist. Hade jag haft det intresset jag har i dag för 10 år sedan hade jag kanske valt annorlunda.

Jag valde i stället att plugga juridik ett kort tag och därefter ta en journalistexamen. Den har hjälpt mig massor eftersom det också är ett jobb med människor och samtalsteknik, även om många kanske inte tror det. Men när mitt psykologiintresse blev för starkt för att bortse från valde jag i stället att gå en coachingutbildning som är knuten till International coach federation i USA (det är kvalitetssäkrade utbildningar). Det gjorde att intresset växte massor och jag ville fördjupa mina kunskaper än mer. Därför går jag nu en terapeututbildning med kognitiv beteendeterapi som inriktning – och det känns verkligen som rätt bana! Jag har inte ångrat mig en enda sekund.

Mig veteligen finns det inga utbildningar som är direkt knutna till relationer. Det är en inriktning jag själv valt att jobba med, på grund av mitt brinnande intresse och erfarenhet inom ämnet. Men, jag jobbar med mycket mer än bara sociala relationer, så som ångestproblematik, social fobi, sorg, stress, konflikthantering, livskriser m.m. Vore jag du skulle jag läsa på mer och känna efter om socionomprogrammet samt kolla på psykologprogrammet (om dina betyg tar dig in där) och även se efter om du uppfyller kriterierna för att gå en terapeututbildning, som jag läser just nu. Du kan ju alltid nischa in dig på relationer sen, när du är färdig, som jag har gjort! Här ser du exakt var jag gått alla mina utbildningar.

Jag kan i alla fall säga att jag har inte bara blivit en klokare, lugnare och tryggare person på min resa inom psykologin utan även en djupare, mer insiktsfull – och bättre! – människa. I dag behandlar jag såväl mig själv som mina medmänniskor med betydligt större respekt och värdighet och gör allt för att förstå hur vi alla funkar, enskilt och i samvaro med varandra, än vad jag gjorde förr. Det här är den lyckligaste resa jag gjort i hela mitt liv, och jag är glad att den fortsätter…. det finns alltid mer att lära, ingen blir nånsin fullärd.

Lycka till! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

6 comments. Leave new

Tack för en intressant och givande blogg! Är själv psykolog och läser den regelbundet. Undrar om du läser till leg psykoterapeut eller till terapeut? Psykoterapeut är en skyddad titel (precis som psykolog eller sjukgymnast. Det innebär (som du kanske känner till) att man bara får kalla sig det om man har en examen eller står under utbildning till leg psykoterapeut. Önskar dig en fin dag! Vänliga hälsningar Lisa

relationsproffset
2013-09-05 14:35

Hej Lisa,
Vad roligt att du gillar min blogg! Och härligt att även du jobbar med människor dagligen, det är otroligt givande enligt min mening, inte sant? Självklart vet jag om att psykoterapeut och legitimerade titlar är skyddade, och därför kallar jag mig inte det. Jag läser till KBT-terapeut Steg 1, och mig veteligen får man använda KBT-terapeut som titel efter examen. Leg. KBT-terapeut eller psykoterapeut använder man sig först av efter avslutad Steg 2-utbildning. Det är jag mycket väl medveten om! Men tack ändå för din info, det kan vara bra att vara noga med det gentemot omvärlden. Tack detsamma, solen skiner så jag tror dagen blir kanon, din me hoppas jag!

Jätte tacksam för svar!!! Nu när jag läst det du skrivit så känns socionom inte som en helt fel start. Jag har hittat massvis med kurser jag Bill gå men tycker nog det känns bäst att ha en ”riktigt” utbildning som grund! Tack igen för all inspo du ger dagligen!

relationsproffset
2013-09-10 11:50

Vad härligt Paulina! Du ska ta min text till dig MEN inte glömma att du vet vad som är bäst för dig – och fatta beslut därefter! 🙂 Lycka till!

Så bra! Har för mig att du skrev både terapeut och psykoterapeut i inlägget, därav min kommentar… Kan tyckas petigt. Beror inte på någon titelsjuka från mitt håll utan handlar om jag är angelägen om att patienterna får en riktig beskrivning av vem de anförtror sig till. Lycka till med utbildningen nu 🙂

relationsproffset
2013-09-10 11:40

Halloj Lisa, nej nej du ska inte känna dig petig du har rätt och jag håller verkligen med dig! 🙂 Jag hade faktiskt skrivit fel, att hon skulle läsa psykoterapeututbildning och sen i meningen efter skrivit ”som jag” så det var faktiskt en felsyftning från min sida som jag varken var medveten om att jag hade gjort eller hade upptäckt utan din hjälp. Så tack! Jag hoppas du får en fin höst! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 36 − 33 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.