Jag har varit med om det (alltför många gånger!). Och du med. Alla har vi nog någon gång, om inte tiotusentals gånger, varit med om det. Ja, att folk beter sig som skit mot en.

Att de:

Går till attack

Gör personliga påhopp

Tycker till på helt fel sätt

Trycker ner dig

Sätter sig på dig

and so on so on. . .

Och det är ju så tröttsamt! Men vad du än gör kommer du aldrig komma ifrån de här människorna. De finns runtomkring dig vare sig du vill eller inte. Det är som att de lurpassar bakom nästa hörn för att hoppa på dig när du minst anar – och helt på en av dina dåliga dagar så att du ska må extra dåligt över dig själv.

Reaktionerna är många från oss som möter den elake:

Tårar
Ilska
Hat
Tillbaka-påhopp
Lägre självförtroende
Lägre självkänsla

and so on so on åter igen. . .

För flera år sedan tog jag åt mig nåt fruktansvärt. Jag lät de hä rmänniskorna göra sår inom mig. Jag lät dem stoppa mig i mina framsteg. Jag lät deras ord bli min sanning.

Tills jag började med personlig utveckling för några år sedan. För vet du vad jag plötsligt insåg då som jag aldrig insett förr? Jo, att de här människorna är de allra svagaste. Visst hade jag hört det förr ”men vadå, han/hon är ju bara elak för att han/hon är avis på dig” eller ”han/hon behandlar dig sådär för att må bättre själv” eller liknande. Men jag hade inte förstått innebörden av det på djupet.

Men nu gör jag det. Och vilken befrielse det blev!

Här kommer en bred generalisiering, men bara för att du ska förstår det jag förstått:

Människor som mår dåligt stänger antingen in sig…
eller
… slänger sig på andra människor som är svaga för att själva känna sig starkare
eller
… försöker trycka ner de som de anser är för starka, för att åter igen själva lyfta sig

Så fort någon postar en riktigt elak personlig kommentar (som jag för övrigt ALDRIG släpper igenom utan slänger direkt!), skickar ett taskigt mejl, säger nåt oförskämt eller dylikt så tänker jag genast:
”Stackars dig, gud vad jobbigt du måste ha det som mår så himla dåligt. Jag skulle kunna hjälpa dig, frågan är bara om jag ens vill?”. Och därefter glider bara allt skitsnack av mig…

Ingen kan någonsin trycka ner dig.
Ingen kan någonsin sätta sig på dig.
Ingen kan någonsin få dig att må dåligt på grund av sina egna problem.

Men för att det ska bli sanning så det är bara Du som kan bestämma dig för att det är så du vill ha det – eller om du tänker låta de elaka människorna få förstöra din själ för resten av ditt liv.

Så, vad säger du???

(Foto: sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

17 comments. Leave new

[…] Jag har svaret till varför de fortsätter skicka hatmejl och elaka bloggkommentarer till dig. Läs här om orsaken till deras beteende. Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från […]

Annette Bissioni
2012-07-09 09:10

Detta är det bästa jag läst på länge. Just det att människor genom att trampa på andra tror sig vara bättre och kan på så sätt slå undan sitt egna dåliga mående.

So true fast det är svårt att inte bry sig om vad andra säger.
Fast jag ska försöka!!! Tack för tipset!!! 🙂

jag har haft på gång med en kille nu i 1 år snart, jag har varit dödsförälskad och han har varit till och från till och från helatiden, emellanåt den gulligaste som finns men i stortsätt beter han sej så här: tittar inte upp när jag kommer in i rummet o säger knappt hej, lyssnar inte när jag pratar, stirrar in i tv:n och schhh:ar mig om jag försöker ha nån diskussion men om jag sedan säger att jag kan gå så han får göra sitt så tar han i mej o säger nej gå ingenstans o kanske kramar mej o pussar mej för att sen bli likadan igen. sen säger han att han tycker om mej men säger ofta fula saker som ”varför ser du ut sådär?”, ”usch va du har tunt hår”, ”du är mycke fulare utan smink” jag är en finska så han kan säga saker som ”du har såndärna typiska finska höga kindben, och det är ingen komplimang”
han säger saker som ”gör något åt dej själv” osv osv.
Jag grubblar och funderar varför han gör såhär åt mej, vi jobbar på samma båt och jag är rätt populär där så det känns löjligt att umgås med just honom som tydligen tycker jag är så jävla dålig. Vad är hans fel? Varför vill han skada mig? han vet att jag är en snäll och glad människa som vill alla väl men jag har blivit så mycke osäkrare och olyckligare med mig själv nu. Förut tyckte jag t.o.m att jag var fin, nu vet jag intens mera.
Han gör mig jätteilla och dum som jag är har jag svårt att slita mej från honom och alltid när jag lyckas göra det kommer han krypande tillbaka o får mig att ge honom en till chans, dvs en till chans att trycka ner mig lite till.

Du har träffat en psykopat. Avsluta relationen genast, lycka till!

Hej, jag vet att det är länge sen du skrev detta, men gud vad detta inlägget hjälpte mig. Hoppas du fortfarande är lika klok!

/ Glad tjej!

relationsproffset
2013-02-06 12:12

Åh vad skönt Emelie, att du blev hjälpt och fick en liten insikt pga. detta inlägg – det är av just sådana anledningar jag älskar att driva denna blogg!

Hejsan!! Jag har känt såhär under mina 17 år. Jag går igenom depressioner och allt just nu. Jag skulle mycket gärna vilja tala ut, helst till dig då eftersom du är så himmla bra med det här- Kan du emaila mig eller liknande ? Jag skriver in mitt email adress, och hoppas på att det kommer finnas något i min inbox. Tack för hjälpen!!! 🙂

hej
visst kan jag göra det 🙂
Min adress är noorabd_2008@yahoo.com

Så sant det du beskriver.mitt självförtroende har nått sin botten pga personer som tryckt ner mig totalt pga jag vab mycket.ja har jobbat på samma ställe över 10 år aldrig haft ont i magen av att gå till jobbet ,men nu här ja de.fick till mig för en tid sen hur jobbigt det blir för personalen när ja vab och det var synd om dem.det var ingen som frågade hur ja mådde för att vi tillbringade mycket tid på sjukhuset med dottern.ja var inte bekväm längre för dem på jobbet jejjo som ställde upp.ja fick höra det ena och det tredje om mig .men det var fortfarande ingen som frågade hur mår ni hur har ni det.det var jag som skulle vara trevlig och fråga hur det var med dem osv.tillslut brast det för mig orkade inte mer flydde pratade m chef men inget hände .ja kände mig totalt utfryst pga ja vab usch .Hur får man upp styrkan emot dem igen hur ska man inte bry sig.

relationsproffset
2013-03-22 22:30

I mina öron låter det som att dina kollegor fryser ut dig rejält och att ingen förändring skett trots samtal med chefen? Det får inte ske! Jag blir väldigt upprörd och förstår att du mår dåligt. Det går inte att ”bara strunta i dem” om de inte är få och du har riktiga vänner bland andra kollegor? Man ska ute behöva ha ont i magen varje dag på sitt arbete då har det gått på tok för långt. Finns det någon annan du skulle kunna prata med? Förutom den chef du redan berättar allt för? Eller skulle du kunna ta ett nytt samtal med honom/henne? Och verkligen vara tydlig med hur ont i magen du har och hur elaka de är? Jag undra även om du har pratat med de som fryser ut dig? Många ggr har folk ingen självinsikt och förstår inte hur ledsna folk blir – särskilt inte om ingen säger nåt.
I värsta fall säger jag såhär: byt jobb – om det finns en möjlighet!

Det är bara förlorare som klagar. 🙂 Det är bara förlorarna i samhället som klagar, naturligtvis. Vi vinnare talar väl om livet och människor. Eftersom vi är vinnare.

Precis vad jag behövde läsa idag! Kanonbra skrivet! Har fått uppleva detta massor under årens lopp och det är väl först nu vid 40 års ålder som jag insett att de flesta fall handlar om avundsjuka. Jag är dock en känslomänniskar och kan fortfarande ta mig hårt för stunden innan jag påminenr mig själv om att det är inte mig det är fel på utan på personen i fråga.

Tack som fan att du finns

Gud va bra skrivet. Detta hjälpte mig att inte bryta ihop totalt.

Måste berätta ett scenario..
Jag var för första gången i helgen på 6 år ute i vår lilla stad här i kalmar, och kvällen var super trevlig, jag och min vän står i en stor folkmängd, och jag ser en bekant från gymnasiet, går fram och säger ”hej, kul att se dig va gör du nu för tiden”.. varav hans svar är att han ifrågasätter kaxigt vem fan jag är, min killkompis som står bredvid och ser förvånad ut. Jag säger till honom ”men det är ju jag stina ”, varav han tittar på min kompis och säger ”vem fan är din feta äckliga kompis, den stina jag kände va mycket smalare och snyggare. Och jag har tjej såå..stick ditt fetto”

Han tillitalar inte äns mig, han pratar om mig i tredje person tänder sin cigg och kollar enbart på min kompis när han vräker ur sig massor..

jag blir paff, får tunghäfta och står bara där och känner hur ja krymper inombords, alla ser, alla hör, fan känner hur tårarna börjar komma, jag ville ju enbart vara trevlig o hejja, och så fick jag detta över mig..min kompis bara drar mig därfrån..

Jag är 160 cm lång och väger 52 kg, och han säger som han gör och förödmjukar mig inför alla dessa människor. Va har jag gjort? va ger han rätten att behandla mig så, och INGEN ingriper. Inte äns min killkompis säger något.

Jag tror, eller hoppas att anledningen VARFÖR han va så elak är för att den här killen va jätte kär i mig på gymnasiet men jag va inte intresserad, och sa ödmjukt de till honom. Och nu såg han väll sin changs att ”ge igen”.

Men åter igen åker man hem och känner att kvällen är förstörd, man gråter och undrar va man gjort för att förtjärna detta. Varför efter så många år han slänger ur sig ngt så elakt. Man skämms för att man blev ledsen och reagerade, skämms över att alla såg och hörde, skämms över att få fly från festen. När det egentligen är han som ska skämmas.

Man börjar ifrågasätta hur den här killen egentligen mår, men ändå så tar man åt sig jätte mycket av det han sa. Jag känner hat. Kommer aldrig någonsin hejja på honom igen. Att han tog sig makten att sätta mig i den sittsen. Jag känner inte honom alls egentligen, så jag tänker att jag bör kunna få detta att rinna av mig.

Men ändå mår ja så dåligt över detta..

Men tack vare den här texten.. så kommer jag kunna tänka lite mera positivt.

Kram till alla

denna text hjälpte verkligen mig! tack! <3

Taaack. Har gått åratal och tryckt ner mig själv efter andras påhopp och avvisanden. Trott att jag inte är värd att vara älskad och i sällskap med folk alls. Tack och Hej folk har problem i detta land allvarliga störningar som måste förgifta varandras liv istället för att hjälpa och stötta. Och dessutom kallar sig vissa av dessa som beter sig illa andliga. Tack för denna artikel!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 55 − = 53

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.