Du vet när du blivit dumpad – eller brutit upp från en partner – så minns du ett tag efter plötsligt bara de bästa delarna ur er gamla relation. Allt gammalt groll och alla elakheter är som bortblåsta. Varför är det så egentligen?

Borde inte hjärnan sålla bort de positiva minnena och lyfta de negativa? Vi har ju antingen blivit bortvalda eller valt bort en person på egen hand. Därav negativa minnen, som i sig borde förstärkas för att ”överleva” den separation vi nu genomlider.

Men så är det inte!…

Det här har jag känt till länge, på grund av egna analyser av diverse människor och relationer: Att vi tenderar att minnas de goda bitarna betydligt mycket starkare än de dåliga, men jag har inte kunnat förklara varför, förrän nu. Häromdan pratade jag med min kompis som också läser en hel del psykologi och hon hade snappat upp en sak i den här underbara boken:

20130423-142310.jpg

Det jag trodde stämmer, enligt forskning. Vi minns alltså de goda minnena bättre än de dåliga. Nåt som också är sant är att de dåliga minnena försvinner i snabbare takt än de goda minnena, visar studier. Det innebär alltså att vi glömmer dem snabbare än de positiva.

Det här är sjävklart inte så lätt som det låter utan det finns många aspekter i det här, för stora traumatiska minnen är t.e.x så klart inget vi glömmer fort, men just de där bråken, elaka kommentarerna och svartsjukediskussionerna som du kanske hade med ditt ex, det är väl typiskt såna negativa minnen som lätt försvinner skulle jag tro!?

Så där har du en något förenklad förklaring på varför du bara minns de ljusa, kärleksfulla och romantiska stunderna med ditt ex. 🙂

En annan sak som också var intressant är att vi också har mycket lättare för att komma ihåg känslotillstånd än särskilda händelser som inträffat. Så låt oss säga att du fick en present på årsdagen av ditt ex, om du blev oerhört överraskad, förvånad, jätteglad och uppspelt är sannolikheten att du ska minnas detta mycket starkare än vad det var du egentligen fick.

Så till dig som dejtar:

Det kvittar alltså vad ni gör på dejten huvudsaken är att känslan och stämningen är glad, positiv, lekfull och känsloladdad. Och det min vän tror jag, som alltid, är lättast att få genom aktiv dejting, för hur lekfull är en trist fika egentligen?
😉

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 49 + = 54

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.