Och ingen är väl gladare än jag. För det ska inte vara tabu, det ska inte vara pinsamt att prata om och det ska inte vara en big thing. Terapi eller coaching är precis som vilken typ av konsultationsmöte som helst. PT, naprapat, läkare, sjukgymnast, tandläkare, massör, frisör, stylist.

I USA har det varit trendigt länge. Alla vårdar sitt inre likväl som sitt yttre. Eller, ja alla var väl att ta i. Men många i alla fall.

Och Sverige ligger ju som bekant ofta många år efter. Men nu tycker jag se mig en uppsving. Och även om jag inte kan mäta ”trendigheten” eller snarare öppenhet kring sina terapi- och coachingsamtal över hela Sverige (bor man i Sthlm så får man ju Sthlms-intryck givetvis!) så är jag glad ändå. För här i huvudstaden börjar trenden växa – och så även öppenheten kring det.

För det har blivit vanligare i våra samtal att öppet säga ”min terapeut sa…” eller ”nu ska jag till min mentala coach”. And I like it! För vad finns det att skämmas för? Det är som vilket vanligt analyserande vänskapssamtal som helst, bara på en djupare och lite mer effektiv nivå.

Jag önskar att fler kunde få inblick i hur ”ofarligt” det är att gå i terapi.

Att man faktiskt inte alls måste vara psykiskt sjuk, befinna sig i kris eller ha ett obearbetat trauma. Utan att terapin kan fungera som ett andningshål i en icke-lyssnande vardag eller ett bollplank för att ta sig framåt och våga få stöd och kunna få utmaning.

Så jag bugar och bockar för att trenden ökar. Och ser fram emot att närma oss USA-mått.

Inte för att jag får fler och fler klienter utan för att fler och fler personer inser att den psykiska delen av oss måste vårdas lika noga som den fysiska. Och framför allt att fler vågar öppna sig mer, be om hjälp och därav börjar må bättre.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 5 + 5 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.