Jag får ofta frågan om hur det fungerar egentligen rent kemiskt i kroppen när man blir förälskad – och framför allt undrar många hur ofta denna kemiska process pågår.

Kortfattat kan man säga att de två hormoner som kickar igång när du träffar någon fantastisk som du blir förälskad i är:
1. Dopamin (belöningshormonet som gör dig glad och skapar sug efter mer)
2. Noradrenalin (ett slags stresshormon som sätter fart på kroppen)

Dessa hormoner gör att du känner dig pigg, levande och lycklig. De kickarna du får av hormonerna kan stanna i din kropp upp till 18 månader. Under tiden är du lite ”förblindad” för din partners fel och brister eftersom du mest ser allt positiva i er relation, hög på hormondosen.

När ni går över i kärlek är det helt andra hormoner som sätts igång. Bland annat Oxytocin, må-bra-hormonet som ger dig en känsla av lugn och trygghet. Detta behöver vi vårda i vår relation och därför måste vi ta mycket på varandra. Fysisk beröring gör nämligen att oxytocin utsöndras. En kram under ett gnabb kan t.ex förhindra att ett gräl bryter ut – om ni har tur! 😉

Just detta förklarade läkaren Stefan Branth i ett klipp i Malou von Sivers Doktorerna nyligen. Det han beskriver har jag, och säkert även du, hört många gånger förr. MEN, jag blev så glad över att han är så pedagogisk och pratar om det på ett väldigt lättförståeligt sätt. Då kan även den som inte är insatt fatta och minnas inför framtiden. Är du nyfiken klicka in här och kika på klippet. Min kollega Egil finns också med i studion och informerar om nyttigheter. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 42 = 49

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.