Jag får ofta den frågan i mitt jobb, även om den kommer i olika sammanhang. Alla har vi olika saker vi känner är obehagliga att utsätta oss för, frågan är var gränsen går för då vi ska gå igenom det och skapa oss nya bättre minnen eller då vi helt enkelt bara bör avstå?

För vissa kan det handla om en viss rädsla. Vill du övervinna den, för att den hindrar dig från att leva det liv du vill leva – ja då är det klokt att jobba på att utsätta dig för rädslan. Men är det något du egentligen inte ens vill kunna göra – varför ska du då ta den fighten?

Inom KBT pratar vi mycket om att man ska exponera sig för det man tycker är svårt/jobbigt och hitta nya sundare strategier så man kan bryta destruktiva mönster. Men samtidigt man måste också vara vaksam på var gränsen går, ett liv fullt av exponering är inget värdigt liv att leva. Och varför utsätta sig för saker man bara mår ännu sämre av, som man inte ens vill skapa nya erfarenheter kring? Vissa saker är ett ”måste”, andra är faktiskt inte det. Och vem gör det valet: Jo du själv!

hoppa

Jag låter inte mina rädslor styra mig, men jag utvärderar noga när jag tycker att det är värt att utsätta mig för dem eller inte. Detta gör jag efter att jag exponerat mig för dem ett antal gånger. Ibland är det värt det – ibland inte!

Jag tar två exempel:

Jag är livrädd och nervös varje gång jag gör en stor tv-sändning. Helst skulle jag nog vilja ligga hemma och rulla tummarna, men … jag tackar alltid ja ändå. Varför? Jo, för att när jag väl är där och blir intervjuad tycker jag att det är riktigt kul. Och efter att jag är klar får jag alltid en härlig adrenalinkick.
Kontenta: Det är värt att utsätta sig för mig!

Det finns flera andra saker jag gjort i min yrkesroll som jag varit lika nervös för och också helst tackat nej till, som jag ändå utmanat mig att testa. När jag väl varit på plats har obehagskänslan bara växt sig ännu starkare, jag har inte tyckt att det är kul att vara där och efteråt får jag bara ångest. Jag har tänkt att det kanske var en engångsföreteelse och testat ännu en gång, men jag har reagerat exakt likadant.
Kontenta: Det är inte värt att utsätta sig för mig!

För att få ett bra liv som vi själva väljer att styra över handlar det mycket om att ha bra koll på sig själv, sitt eget psyke och sin egen kropp.

Att våga gå emot vissa känslor och testa, så vi inte blir fångade och instängda i något vi egentligen inte vet något om. Men vi får inte glömma att det också är viktigt att utvärdera efter att du testat nya saker, hur det kändes, om det du trodde skulle hända verkligen hände och om vinsten helt enkelt är värd det höga pris du får betala.

Kort och gott är den viktiga frågan du bör ställa dig: Är det värt det?

Är det det, utsätt dig för det ännu mer, snart går rädslan över. Är det inte det, ta en diskussion med dig själv vad du vill göra, du kanske inte behöver göra detta för att leva det liv du vill leva?

(Foto från Pinterest)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 38 − 34 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.