Julen må vara en mysig tradition men långt ifrån för alla. Fruktansvärt många människor firar jul ensamma, en del frivilligt andra ofrivilligt. Oavsett så är ensamheten ofta olidlig för de flesta och ibland även ångestframkallande.

jul

På många håll och kanter i detta land byter många ut det ”klassiska” julfirandet med familjen till att i stället umgås med den familj de själva valt, vännerna, eller att fira med vänners familjer. Andra sysselsätter sig med att jobba på sitt ordinarie jobb eller volontärjobba (härlig insats tycker jag!).

jul2

Det finns några få ställen man kan gå till om man är ensam under julen och ändå vill träffa andra. Röda Korset och kyrkorna brukar anordna julfirande på dagen, till exempel finns Jul i gemenskap, där du som bor i Sthlm kan gå hit:

Screen Shot 2014-12-15 at 14.51.57

Det finns även en Facebookgrupp där fler som är ensamma över jul har samlats – det är en sluten grupp som i nuläget har 109 medlemmar. Hur det går till vet jag inte, men den kan vara värd att spana in ändå.

Screen Shot 2014-12-15 at 14.45.44

En sak jag tänkte på häromdage såg jag nu att en ensam kille nere i Göteborg har satt i verk – nämligen att han bjuder in ensamma personer att få fira med honom i hans hem!

Screen Shot 2014-12-15 at 14.46.46

Screen Shot 2014-12-15 at 14.46.32

Läs hela artikeln med Chris här.

Vad kan vi som inte är ensamma göra? Vi behöver alla kanske inte vara lika modiga som Chris för att förgylla julen för någon ensam (även om det vore fantastiskt om fler tog sådana initiativ), det vi kan göra är att hålla koll på folk i vår omgivning, dvs våra vänner, hur de mår inför julen och vilka planer de har. Svarar de svävande på våra frågor (få går ju ut med att de är ensamma under julen, vissa håller det t.o.m hemligt för närmsta vännerna) eller säger att de inte vet alls vad de ska göra – bjud in dem till ditt firande! Det är det minsta vi kan göra för att få dem att känna sig mindre ensamma.

Alla förtjänar en kärleksfull jul!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha + 15 = 16

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.