Det finns många olika kärlekar. Ändå verkar de flesta tro att kärlek alltid ska vara pirr och 100 procent vetskap om att detta är rätt från första stund – men ser det verkligen alltid ut så?

Mitt svar är nej. Kärleken är inte alltid fjärilar i magen och ett par som hand i hand skrattandes springer över en grön äng. Kärlek kan lika väl vara ”tråkig” trygghet, lite mellanmjölk lagom och jämn men inga större fyrverkerier. Ibland innehåller relationer en komponent av grubbel, funderingar och dagdrömmar om andra. Betyder det att man för den sakens skull inte är kär i den man är ihop med? Nej, det tror inte jag heller.

Jag möter många som har anammat samhällets bild av vad lycklig kärlek är. Det ska vara som på film för att kännas rätt. Passion och hett sex eller konstant glädje och pirr. Och jag tror det blir ett problem – eftersom äkta kärlek sällan ser ut som i filmens värld.

Jag tror aldrig att jag har träffat någon som sagt såhär:

eller såhär…

Många undrar om de verkligen är kära i sin partner, eftersom deras relation kanske inte är passionerad eller pirrig. ”Kanske är det inte rätt då?”… tänker en del.

Men vad är kärlek egentligen? Finns det ett enda recept för vad som ska ingå för att det ska bli genuin kärlek? Knappast. Kärlek ser som sagt olika ut. Och är klädd i olika skepnader beroende på vem den hälsar på hos.

Kärlek handlar inte bara om pirr, passion och rosa moln. Kärlek handlar i min värld om ömsesidig respekt, en djup vänskap och en vilja till att vara med varandra, oavsett toppar och dalar, så länge det är en sund relation. Relationer och känslor är inte konstanta, de går upp och ner och utvecklas på olika sätt. Och den som tror att kärlek är något man inte måste jobba för ibland tror helt fel om du frågar mig.

Jag ser kärlek som en resa… på t.ex ett tåg, såhär:

Vad handlar kärlek om i din värld?

För de som hakat upp sig på hur en relation BÖR se ut och hela tiden försöker granska sin egen och jämför med vissa förskönade normer kan få det svårt.

Det kan bli väldigt känslomässigt jobbigt. Något som kanske yttrar sig i extremt tvivlande tankar, jobbiga känslor eller handlingar som sker spontant baserat på vad andra tycker och tänker, hur samhällets bild ser ut eller vad man drömmer om på nätterna. Men det får bli ett eget inlägg…

(Redigerade bakgrundsbilder från sxc.hu)

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 comments. Leave new

Martin Johansson
2014-03-04 12:00

Ja kärleken är underbar. vill man och söker fel så hittar man fel. Det roliga är att ingen människa är perfekt då blir ju ekvationen svår. ingen lever ju ett hänt i veckan eller dokusåpa liv så är det.

Detta inlägg är mitt i prick på vad jag går och grubblar på som bäst, ”kanske är det inte rätt” tankar går jag omkring med. Men det handlar troligen om att jag hakat upp mig på hur en relation BÖR se ut och hela tiden granskar min egen relation och grubblar och håller på, precis som du beskrev, även om allt egentligen är jätte bra men inte pirr i magen varje dag efter 3,5 år. Ser framemot ditt utlovade inlägg om mer angående detta 🙂 Kan du skriva om vad man kan göra för att minska på dessa jobbiga tankar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 43 + = 51

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.