Det finns många föreställningar i samhället att det är fult att tänka på sig själv och sina egna behov – och den som behöver få egentid är ibland onormal. Att finnas där för andra är det som får en att bli omtyckt.

Men det stämmer inte. Att bry sig om andra gör inte att man automatiskt blir omtyckt. Och allt är inte svart eller vitt. För antingen är du inte självuppoffrande eller självupptagen.

Men många ser det just så.

”Antingen ställer jag upp för andra eller så är jag extremt självupptagen och då väljer jag hellre det förra än det senare. För ego är det ju ingen som vill vara.”

Men det finns något mittemellan – vilket en del verkar vara för blinda för att se…

Du kan finnas där för andra och samtidigt finnas där för dig själv. Det ena utesluter inte det andra. Först då, när vi får insikt om just det, tror jag att vi kan hitta fram till en social balans. Och kanske är det just den du söker just nu? I alla fall om du börjat förstå att du inte mår så bra av att tacka ja till allt och alla och börjat känna en inre social stress.

Ett första steg är att börja boka upp tid i kalendern med dig själv.

IMG_8951.JPG

Den tiden är helig, och får inte bokas av på grund av att någon annan drar i dig. Passande nog har min kalender varje vecka ett tänkvärt citat och denna gång dök detta upp:

IMG_8950.JPG

Jag jobbar med många klienter som har svårt att säga nej. Vi utforskar vad det är som hindrar dem, vilka mekanismer, erfarenheter och känslor som ligger bakom och hur de kan börja lära sig annorlunda för att må bättre och kunna se sig själv och sina egna behov.

Och det är magiskt när det funkar.

Jag har själv sagt ja till allt, hela tiden, hit och dit. Och jag höll på att gå mitt uti. Det funkade inte i längden. Jag har också med åren insett vilket enormt behov av egentid jag har. Ett behov som jag inte delar med alla. Men jag tänker inte skämmas för det. För att min hjärna känner att den kan andas på riktigt, först när jag är ensam. Jag fungerar så och jag omfamnar den sidan av mig själv nuförtiden. Och är tydlig med varför jag har detta behov mot min omgivning, så att de kan förstå mig på ett helt nytt sätt.

Det betyder inte att jag är ego, för att jag prioriterar egentid. Och det betyder det inte att du är heller.

Så kanske ska du börja fundera på…

 • varför du tackar ja till allt?
 • hur ditt liv skulle se ut om du började tacka nej då och då?
 • vad du skulle vinna på det?
 • hur du skulle kunna utnyttja din egentid?
 • och kort och gott…

 • hur du skulle må om du tog till dig det här?
 • Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  1 comment. Leave new

  vad kul att du skrev ner tipsen! man hann inte höra ditt åsikt på vakna med energi!! ville bara säga att de här gänget bara vill snacka och ta mycket plats knappt kan du svara på frågorna kan jag tänka mig!!!!
  tillbaka till ämnet.. att kunna säga nej är precis som jag behöver,man tror att relationen kan ta slut om man tackar nej ibland.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  WC Captcha 51 − 50 =

  JJ_bloggen

  Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

  Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

  Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

  Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
  Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

  Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

  NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.