Jag har lärt känna en mängd människor genom åren i min karriär. Folk jag pluggat med, jobbat med, samarbetat med eller bara mött för en dag då våra vägar korsats. Och en liten procent av dessa har varit personer som är villiga att gå över lik för att komma dit de vill.

Vad menar jag då med att gå över lik?

Ja, till att börja med kan vi väl lugnt säga att deras gränser inte ligger i närheten av mina utan de anser sig ha rätten att göra betydligt mycket mer än vad många andra ”normala” skulle tycka var okej.

De har inga problem att vara bästa vän ena dagen och hugga en i ryggen nästa dag.

De vet exakt vem de ska smöra för för att komma ett steg längre – och har inga problem med att göra det så pass öppet att till och med de tondöva kan höra på deras röst vem de anser sig ha mest makt i sällskapet. De skiftar med andra ord tonläge på sekunden när ”rätt” person kliver in i rummet.

De umgås helst med folk som ska höja deras egen status. Eller de som är av allra lägst rang så de själva får känna sig bäst.

Och moral, ja om den ens finns är den ytterst tveksam eftersom den sitter låångt där inne.

Det värsta är att jag aldrig upphör att förvånas. För de finns verkligen överallt. Och ännu värre är att dessa personers taktik verkar funka riktigt bra på vissa ställen. Det gör mig besviken.

Varför kan ingen annan se igenom dem?

En av mina mardrömmar vore om jag vaknade upp en dag om 20-30 år och visserligen hade en grym karriär och massa pengar – men ingen som fanns vid min sida. För alla personer jag mött längs vägen har jag huggit när de minst anat och sen har jag lugnt och sansat klivit över deras lik ett steg högre upp mot mina drömmar.

Nej, sån är inte jag!

20130725-185014.jpg

Jag sover gott om natten med vetskapen om att jag faktiskt är en god människa som gör goda gärningar, hjälper andra och har ett gott rykte.

Min dröm är i stället att vakna upp om 20-30 år och inse att jag inte bara har karriär och pengar utan även en massa människor runtomkring mig – människor som är tacksamma för allt jag gjort för dem och som tack vare deras goda ”skvaller” har gjort att jag klättrar på karriärstegen.

DET, det är min dröm! Och jag önskar så att fler delade den med mig.

Så till de som fortfarande sparkar på de som ligger ner och njuter av att den enes död är den andres bröd har jag bara ett råd att ge på vägen:

What goes around comes around – glöm aldrig det!

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 comments. Leave new

kent abrahamsson
2013-07-25 19:49

För egen del var ”att gå över lik” en förutsättning för att ta mig ur arbetslöshet. Utan denna metod hade jag antingen varit arbetslös eller låginkomsttagare. Har ett välbetalt jobb jag lever gott av:)

Bra skrivet. Det är faktiskt bättre att hjälpa andra än att stjälpa för man vet aldrig när man behöver dem igen, även om man har karriär eller ej.

relationsproffset
2013-08-12 12:20

Du har så rätt!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 13 − 8 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.