Den här åldersfrågan när man letar partner är ju alltid på tapeten. Och många har satt sina gränser hej vilt och vill helst träffa någon ”mellan 20 och 25” eller ”29 och 34” säg. Men vad är det egentligen som avgör hur gammal någon är? Handlar det bara om vilket år du föddes verkligen?

En fika med en killkompis häromdagen mynnade ut i detta samtal:

Han: – Jag vill ju allra helst hitta en mogen tjej, du vet någon som är redo att skaffa familj inom de närmsta åren.

Jag: – Ja, jag vet att det är vad du vill. Men vad gör du själv för att hitta den typen av tjej då?

– Men ååh, det är ju det som är problemet. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag fastnar för en tjej och upptäcker kanske först efter andra tredje dejten att hon är mycket yngre än jag trodde.

– På vilket sätt upptäcker du det?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Ja, men det är kanske först efter ett tag hon addar en på Facebook och man ser det där, eller att hon säger sin ålder själv typ.

– Men om åldern är viktig för dig, vilket den verkar vara, då får du väl ta reda på hennes ålder redan första dejten?

– Ja, men vadå ska jag bara fråga rakt ut mitt under dejten ”just det, hur gammal var du nu igen jag missade visst det?”. Det kan jag väl inte göra?

– Du kanske inte ska säga det  i den tonen, haha. Antingen kan du ju fråga rakt ut bara ”hur gammal är du?” utan nån särksild ton som du nyss la till, eller dra en chansning och säga i stil med, ”ja men du var väl 84:a, eller?” och se vad du får för respons (är hon inte det lär hon garanterat svara nej jag är XX:a) eller så gör du som jag brukar göra, fråga andra saker som avslöjar det, som t.e.x vilken skola hon gick på gymnasiet och hur längesen det var hon gick ut, and then do your maths!

– Mmm, jo det skulle jag väl kunna göra. Då känns ju det sista där typ bäst.

– Ja, passar det dig så kör på den! Men, egentligen, varför är åldern så viktig för dig?

– Den är viktig för att småtjejer sällan vill åt samma håll som jag. Och jag vill ju inte stå där om några år och kräva att vi ska ha barn – och hon vägrar – och vi måste göra slut!?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Men då låter det ju innerst inne inte som att det är just åldern som är viktig faktiskt, snarare att hon är mogen och redo för ett familjeliv? Det finns ju massa tjejer som är 21 som vill ha barn inom tre år också, tycker du inte att du är lite hård om du sågar alla under 25 då eller?

– (tystnad). . .

– Eller??

– Fan, jo kanske. Men alltså… jo, hmm du har rätt. Jag kanske inte ska stirra på siffrorna.

– Nej, du kanske ska ta reda på vad du drömmer om och berätta DET på dejterna i stället och se om ni drömmer om samma sak. Vad tror du om det? Innan du sågar henne vid fotknölarna bara för att hon är 22?

– True.

– Och ett tips till, om du inte vill blanda in ålderssnacket alls på dejterna är det ju faktiskt inte svårt att kolla hennes ålder online. Med numret får du lätt tag i namnet som du sen kan ”ratsita” helt anonymt. Eller så addar du henne på Facebook redan innan första dejten och håller tummarna för att det står där!

– Ja, det kanske är dags att börja lägga manken till lite då, om man ska komma nån vart.

– Bra sagt! Do it 🙂

 

(Foto: Mikael Damkier och sxc.hu)

 

[adsenseyu1]

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 comments. Leave new

[…] personnummer som avgör hur gammal du är – eller din personlighet? Tål att tänkas på. Och såhär gick hans och mitt snack. Rate this: Like this:GillaBli först att gilla denna post. från […]

Anna-Lill
2012-06-17 17:05

Jag har träffat någon som är yngre än mig. Känns som om jag gjort något som är fel.
Den första frågan jag alltid får är HUR GAMMAL? Tycker inte det har någon betydelse. Känslor styr man inte över, jag är myndig och kan hantera mitt eget liv.
Om jag EX: går ut på dans och blir uppvaktad, vad ska jag säga, jag kan inte bli kär i dig för du är yngre än mig. KÄRLEK HAR INGEN ÅLDER. ÄR det bara vi Svenskar som är så ålders fixterade.

relationsproffset
2012-06-18 08:32

Du har så rätt, varför är vi så åldersfixerade? Även jag har ju fastnat i den fällan förr som sagt. Ett intressant fenomen! Men du ska inte bry dig, stå på dig och var med din älskade, det är bara en siffra. Skit i vad alla andra tycker – att hitta kärleken är unikt så hylla den istället för att grubbla över hans ålder. Jag önskar er ALL LYCKA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

WC Captcha 77 − 68 =

JJ_bloggen

Hej! Jag är Jacqueline Joo. Som relationsexpert, KBT-terapeut, föreläsare och författare hjälper jag både individer och företag att förstå sig själva och andra ännu bättre.

Jag är flitigt anlitad av Sveriges största medier och intervjuas ofta som relationsexpert i TV4 Nyhetsmorgon, Lyxfällan, Aftonbladet och Expressen. Mellan 2010-2015 var jag även återkommande gäst hos Vakna med NRJ.

Här inne skriver jag om hur man kan förbättra sitt relationsskapande med hjälp av ökad personkännedom, bättre förståelse för såväl sina egna som andras känslor, förhöjd social kompetens och effektiv kommunikation. Jag postar även en bråkdel av de intervjuer och program jag figurerat i (tyvärr hinner jag tråkigt nog inte fånga upp allt!).

Hösten 2015 släppte jag min populär- vetenskaplig bok inom relationspsykologi:
Din dolda sociala förmåga. Tyvärr är den helt slutsåld ute i handeln. Den finns på bibliotek runt om i Sverige – eller så kan du köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.

Omslag_dindoldasocialaformaga_bloggwidget

NYFIKEN på min bok? Du kan köpa den senaste upplagan direkt av mig, skicka ett mejl till info@jooconsulting.se.